Migrationsverkets beslutsstopp för ukrainska medborgare hade inget slutdatum – får kritik från JO
Med anledning av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 införde Migrationsverket ett beslutsstopp som innebar att myndigheten inte prövade asylansökningar från ukrainska medborgare. Orsaken var den osäkra situationen i Ukraina som gjorde det svårt att bedöma skyddsbehovet. Eftersom beslutsstoppet saknade både tidsbegränsning och en tydlig formulering av den rättsliga grunden får Migrationsverket nu kritik av justitieombudsmannen Per Lennerbrant.
— Jag har förståelse för att Migrationsverket ansåg att situationen i Ukraina var svårbedömd och att mer information behövdes för att kunna fatta rättssäkra beslut. Ett beslutsstopp får dock inte gälla under längre tid än vad som är absolut nödvändigt. Att skjuta upp handläggningen på obestämd tid skapar alltför stor osäkerhet för den enskilde och är inte acceptabelt, säger JO Per Lennerbrant.
— Migrationsverket borde redan från början ha angett när stoppet förväntades upphöra. Vilken grund man hade för åtgärden borde också ha framgått tydligare. Trots den utmanande situationen kan verket inte undgå kritik för beslutsstoppets utformning, säger JO Per Lennerbrant.
Beslut 7382-2023: Kritik mot Migrationsverket för utformningen av ett beslutsstopp för asylansökningar rörande medborgare i Ukraina och för att inte ha följt ett föreläggande från domstol om att snarast avgöra ett ärende
Pressbild JO Per Lennerbrant
Presskontakt
Vår presstjänst hjälper gärna dig som journalist med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten. Presstelefonen har nummer 08-786 65 00 och är bemannad vardagar 8.30-16.30.
För övriga frågor kontakta vår växel på telefon 08-786 51 00 vardagar 09.00-11.30 och 13.00-15.00. Du kan även kontakta oss via e-post justitieombudsmannen@jo.se.
Om JO
JO granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras verksamhet. Ett särskilt fokus finns på sådana regler som rör människors rättigheter i förhållande till det allmänna. JO arbetar både med att utreda anmälningar från enskilda personer och undersökningar på eget initiativ. Det finns fyra justitieombudsmän som väljs av riksdagen. Ombudsmännen har olika ansvarsområden och är helt självständiga i sitt arbete och i sina beslut.