JO konstaterar – undermåliga förhållanden för häktade i polisarrester
Häktade som hålls i polisarrester har inte tillgång till meningsfulla aktiviteter och får stanna i sina celler i upp till 23 timmar per dygn. Det är helt oacceptabelt, konstaterar JO Per Lennerbrant som har genomfört oanmälda inspektioner på fyra arrester i landet.
Enligt rättegångsbalken ska den som häktas utan dröjsmål föras till häkte. Häktade ska alltså inte hållas i polisarrester. Men eftersom Kriminalvården på grund av platsbrist saknade kapacitet att ta emot häktade under våren 2024 uppstod en ansträngd beläggningssituation i Polismyndighetens arrester.
I syfte att följa upp situationen genomförde JO en serie oanmälda inspektioner av fyra arrester under perioden maj-december 2024. De fyra inspekterade polisarresterna är Södertälje, Norrköping, Sundsvall och Eskilstuna. Alla fyra arrester hade tagit emot häktade som inte har fått plats hos Kriminalvården. Vid några tillfällen hade häktade blivit kvar i arresterna i över två veckor. Inspektionerna har visat att det finns flera allvarliga problem med att häktade hålls i arrester.
– Förhållandena för häktade som hålls i polisarrester är helt oacceptabla. Inspektionerna visar att de häktade måste vistas ensamma i sina celler under stora delar av dygnet, med bristfälliga fysiska förhållanden och utan meningsfulla aktiviteter, säger JO Per Lennerbrant.
Inspektionerna har genomförts inom ramen för JO:s verksamhet för att förebygga tortyr och annan grym, omänsklig eller förändrande behandling eller bestraffning av frihetsberövade personer (Opcat verksamheten).
Länk till beslut: Protokoll över Opcat-inspektion av Polismyndigheten, polisregion Öst, arresten Eskilstuna, den 18 och 19 december 2024 – även samlade uttalanden över inspektionsserien om beläggningssituationen i arrestverksamheten
Om JO
JO granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras verksamhet. Ett särskilt fokus finns på sådana regler som rör människors rättigheter i förhållande till det allmänna. JO arbetar både med att utreda anmälningar från enskilda personer och undersökningar på eget initiativ. Det finns fyra justitieombudsmän som väljs av riksdagen. Ombudsmännen har olika ansvarsområden och är helt självständiga i sitt arbete och i sina beslut.
Presskontakt
Vår presstjänst hjälper gärna dig som journalist med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten. Presstelefonen har nummer 08-786 65 00 och är bemannad vardagar 8.30-16.30.
För övriga frågor kontakta vår växel på telefon 08-786 51 00 vardagar 09.00-11.30 och 13.00-15.00. Du kan även kontakta oss via e-post justitieombudsmannen@jo.se.