Domstolschef bröt mot förbud mot repressalier
Chefsjustitieombudsmannen Erik Nymansson kritiserar presidenten för Hovrätten över Skåne och Blekinge för att hon i samtal med hovrättsfiskaler uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med det förbud mot repressalier som följer av regeringsformen.
Bakgrunden är den skrivelse, det så kallade domaruppropet, som närmare 300 ordinarie domare och domare under utbildning, bland annat hovrättsfiskaler, lämnade in till Justitiedepartementet förra året. I uppropet behandlades den ansträngda arbetssituationen för domare.
Hovrättspresidenteten tog upp domaruppropet i enskilda samtal med tre hovrättsfiskaler som undertecknat uppropet. Under samtalen gjorde presidenten uttalanden i strid med det förbud mot repressalier som följer av regeringsformen.
— Hovrättspresidenten kritiseras för det inträffade. En hovrättspresident är väl förtrogen med den rättsliga reglering som finns gällande yttrandefrihet. Det är förvånande och oacceptabelt att hon fört dessa samtal på ett sätt som innebär att det funnits fog för de berörda hovrättsfiskalerna att uppfatta hennes uttalanden som en tillrättavisning för att de undertecknat skrivelsen. Jag ser mycket allvarligt på det som hänt, särskilt eftersom samtalen ägt rum mellan en hovrättspresident och domare som är i början av sin yrkesbana, säger chefsJO Erik Nymansson.
Beslut 1286-2024: En chef för en domstol har i samtal med medarbetare uttalat sig på ett sätt som inte är förenligt med det förbud mot repressalier som följer av regeringsformen
Pressbild chefsJO Erik Nymansson
Presskontakt
Vår presstjänst hjälper gärna dig som journalist med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten. Presstelefonen har nummer 08-786 65 00 och är bemannad vardagar 8.30-16.30.
För övriga frågor kontakta vår växel på telefon 08-786 51 00 vardagar 09.00-11.30 och 13.00-15.00. Du kan även kontakta oss via e-post justitieombudsmannen@jo.se.
Om JO
JO granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras verksamhet. Ett särskilt fokus finns på sådana regler som rör människors rättigheter i förhållande till det allmänna. JO arbetar både med att utreda anmälningar från enskilda personer och undersökningar på eget initiativ. Det finns fyra justitieombudsmän som väljs av riksdagen. Ombudsmännen har olika ansvarsområden och är helt självständiga i sitt arbete och i sina beslut.