JO riktar allvarlig kritik mot landshövdingen i Stockholms län

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant riktar allvarlig kritik mot landshövdingen i Stockholms län för att hon inte följde grundlagens krav på saklighet vid tre rekryteringar. I ett av ärendena var hon dessutom jävig.

— Landshövdingens agerande vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande, säger JO Per Lennerbrant.

JO Per Lennerbrant inledde i april, efter uppgifter i media, en granskning av länsstyrelsens rekryteringar av en planeringschef, en organisationsutvecklare och en avdelningschef. Bakgrunden var bland annat att landshövdingen var bekant med två av personerna som anställdes och att den som fick tjänsten som avdelningschef inte levde upp till ett krav i annonsen på akademisk examen.

JO konstaterar att i inget av förfarandena har grundlagens krav på objektivitet respekterats.

— Utredningen visar att landshövdingen i två fall redan på förhand bestämt vem som skulle anställas och att hon i det tredje valde att ignorera ett uppställt meritkrav för att kunna anställa den kandidat som hon föredrog. Hennes agerande har lett till att alla tre förfarandena brustit i saklighet, säger JO Per Lennerbrant.

I beslutet resonerar JO om när en tjänsteman är jävig och hur jävsfrågor ska hanteras hos en myndighet. JO anser att landshövdingen var jävig i ärendet om planeringschefen eftersom hon är gudmor till planeringschefens barn. Förfarandet brast därför även i opartiskhet.

— Det är anmärkningsvärt att landshövdingen inte tillräckligt uppmärksammade jävsfrågan och såg till att den hanterades på ett korrekt sätt, säger JO Per Lennerbrant.

Länsstyrelsen som myndighet kritiseras för att anställningen som planeringschef endast annonserades på myndighetens fysiska anslagstavla och att det gjordes under en alltför kort tid, samt för att anställningen inte anmäldes till Arbetsförmedlingen.

Beslut 3002-2024: Allvarlig kritik mot landshövdingen i Stockholms län för hennes agerande i tre anställningsärenden som orsakat att regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet inte respekterats

Pressbild JO Per Lennerbrant

Presskontakt

Vår presstjänst hjälper gärna dig som journalist med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten. Presstelefonen har nummer 08-786 65 00 och är bemannad vardagar 8.30-16.30.

För övriga frågor kontakta vår växel på telefon 08-786 51 00 vardagar 09.00-11.30 och 13.00-15.00. Du kan även kontakta oss via e-post justitieombudsmannen@jo.se.

Om JO

JO granskar att myndigheterna arbetar enligt de lagar och regler som styr deras verksamhet. Ett särskilt fokus finns på sådana regler som rör människors rättigheter i förhållande till det allmänna. JO arbetar både med att utreda anmälningar från enskilda personer och undersökningar på eget initiativ. Det finns fyra justitieombudsmän som väljs av riksdagen. Ombudsmännen har olika ansvarsområden och är helt självständiga i sitt arbete och i sina beslut.

Publicerat: 2024-09-26