Uppdrag att förebygga omänsklig behandling (Opcat)
Utöver sitt ordinarie arbete att granska myndigheter har JO ett särskilt uppdrag att vara Sveriges nationella besöksorgan. Det innebär att JO regelbundet inspekterar platser där människor hålls frihetsberövade. Syftet är att förebygga förekomsten av grym, omänsklig eller annan förnedrande behandling eller bestraffning i Sverige.
Vad är ett nationellt besöksorgan?
Stater som har anslutit sig till det fakultativa protokollet till FN:s konvention mot tortyr och annan omänsklig behandling (Opcat) måste ha ett system på plats för att förebygga att det förekommer grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning av människor som hålls frihetsberövade. Ett sådant system kallas för Nationellt besöksorgan, NPM (National Preventive Mechanism).
Ett nationellt besöksorgan har i uppgift att regelbundet besöka platser där människor är frihetsberövade och ge rekommendationer till ansvariga myndigheter om sådant som kan förbättras. Ett nationellt besöksorgan kan även lämna förslag och synpunkter till lagstiftarna i landet om sådant som rör behandlingen av och förhållanden för frihetsberövade.
Det är vanligt att det är en tillsynsmyndighet likt JO som har uppdraget att vara det nationella besöksorganet.
När blev JO Sveriges nationella besöksorgan?
Sverige anslöt sig till Opcat-protokollet år 2002. Protokollet trädde dock i kraft först 2006 när tillräckligt många stater hade anslutit sig till det. JO utför uppgifterna som nationellt besöksorgan sedan 2011.
Hur jobbar Opcat-enheten på JO?
JO har en enhet som enbart arbetar med det särskilda Opcat-uppdraget. Opcat-enheten besöker regelbundet svenska häkten, anstalter, arrester, förvar, SiS-hem samt psykiatriska tvångsvårdsklinker. Besöken genomförs på uppdrag av justitieombudsmännen och dokumenteras i ett protokoll eller en rapport.
Varje år lämnar JO även en rapport till FN om det arbete som Opcat-enheten gjort under året. Enheten deltar också i det internationella samarbetet inom ramen för Opcat-uppdraget.
Hur går en Opcat-inspektion till?
Det är den ansvariga justitieombudsmannen som ger Opcat-enheten uppdraget att besöka en viss institution. Det allra vanligaste är att inspektionen är oanmäld, dvs. att institutionen inte vet om i förväg att JO kommer att besöka den. Ibland deltar ombudsmännen vid besöken.
På plats på institutionen granskar JO relevanta dokument och samtalar med de frihetsberövade, personalen och med ledningen för verksamheten. En inspektion kan pågå i allt ifrån en till flera dagar.
Efter besöket skriver JO ett protokoll eller en rapport. I dokumenten kan ombudsmannen ge utlåtanden och rekommendationer utifrån de observationer som gjorts. Ombudsmannen kan även ta ett initiativ till att utreda en specifik fråga inom ramen för JO-ämbetet. Dokumenten publiceras vanligtvis några månader efter att besöket har ägt rum.
Opcats inspektionsprotokoll/rapporter
Opcats års- och temarapporter
Mer om Opcat-uppdraget
- Om uppdraget som Nationellt besöksorgan på FN:s webbplats (engelska)
- Om Opcat-protokollet på FN:s webbplats (engelska)